کشک چطور درست می گردد؟ طرز تهیه کشک خانگی با دوغ یا ماست
به گزارش وبلاگ آقای رضایی، امروز می خواهیم طرز تهیه کشک خانگی را با دوغ و ماست آموزش دهیم. کشک یکی از انواع لبنیات غنی از کلسیم و پروتئین است که بیشترین مورد استفاده آن در آش است. البته کشک ماده اصلی بعضی غذاهای محلی هم هست که به عنوان یک فراورده لبنی از تغلیظ ماست یا دوغ، به صورت خشک یا مایع تهیه می گردد. این فرآورده لبنی بر خلاف بقیه لبنیات ماندگاری زیادی دارد. از جمله خواص کشک می توان به برطرف مسائل گوارشی و افزایش اشتها اشاره نمود. این فراورده لبنی همینطور دارای عناصری است که به تقویت و استحکام استخوان ها، درخشندگی پوست و برطرف شوره و خشکی سر یاری می نماید.
در طرز تهیه کشک خانگی از ماست و دوغ ناری استفاده می گردد. این دو محصول حاوی: کفیر، نوعی دانه پروبیوتیک طبیعی سرشار از ویتامین های گروه ب، کلسیم، منیزیم، فسفر و ویتامین کا است. بنابراین، استفاده از این دو محصول لبنی برای تهیه یک کشک غلیظ، خوشمزه و غنی از انواع ویتامین و املاح مورد احتیاج بدن گزینه مناسبی است. در ادامه برای دستور تهیه کشک خانگی همراه ما باشید.
مواد لازم برای تهیه کشک خانگی
- ماست یا دوغ ناری کم چرب خرید آنلاین یک کیلوگرم
- آب سه لیوان
- نمک به میزان لازم
مراحل طرز تهیه کشک خانگی با ماست ناری
مرحله اول
در صورتی که از ماست ناری برای تهیه کشک خانگی استفاده می کنید، ابتدا یک کیلوگرم از ماست را داخل یک بطری بریزید. میزانی آب به آن اضافه کنید. مواد را هم بزنید تا یکدست شده و حاصل آن یک دوغ غلیظ گردد.
مرحله دوم
بعد از آن، نوبت به جدا کردن کره دوغ می رسد که یکی از مراحل مهم تهیه کشک است. بطری را به شدت تکان دهید تا چربی آن جدا گردد. برای این که کره زودتر از دوغ جدا گردد می توانید چند تکه یخ به بطری اضافه کنید و تکان دهید تا کره آن جدا گردد. اکنون با قاشق میزانی از کره که روی دوغ جمع شده است را بردارید. اجازه دهید میزانی از کره روی دوغ همچنان باقی بماند تا کشک خانگی شما خوشمزه تر و البته نرم تر گردد.
مرحله سوم
در مرحله سوم از طرز تهیه کشک خانگی، ضروری است یک قابلمه بزرگ بردارید و دوغ تشکیل شده را داخل آن بریزید. قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید. هر از گاهی دوغ را هم بزنید تا همه جای آن به طور یکنواخت حرارت ببیند. حدود 10 دقیقه بعد، هنگامی که دوغ آغاز به جوشیدن کرد، شعله را بلافاصله خاموش کنید. اجازه ندهید دوغ بجوشد؛ جوشیدن باعث از بین رفتن کیفیت کشک می گردد.
مرحله چهارم
در ادامه طرز تهیه کشک خانگی، یک کیسه نخی و تمیز را آماده کنید. پس از این که دوغ کمی خنک شد، آن را داخل کیسه نخی بریزید و با نخ محکم ببندید و از جایی آویزان کنید. زیر کیسه یک ظرف قرار دهید تا آب اضافی کشک داخل آن بریزد. حدود هشت الی 10 ساعت طول می کشد تا آب کشک خارج گردد. پس از این مدت کیسه را باز کنید و میزانی از مزه کشک را بچشید. در صورت احتیاج می توانید میزانی نمک اضافه کنید.
مرحله پنجم
برای فرم دادن به کشک به دست آمده، می توانید میزان دلخواهی از کشک را بردارید و با دست آن را گرد کنید تا شکل یک توپ یا به شکل استوانه ای گردد. پس از فرم دادن به کشک ها، آن ها را داخل یک سبد یا آبکش قرار دهید و در محلی که هوا جریان دارد قرار دهید. هر از گاهی کشک ها را زیر و رو کنید تا به صورت یکنواخت خشک شوند.
مرحله ششم
پس از خشک شدن، کشک را داخل یک ظرف دردار بریزید و در یخچال نگهداری کنید.
مراحل طرز تهیه کشک خانگی با دوغ ناری
مرحله اول
به عنوان اولین مرحله از طرز تهیه کشک خانگی، ابتدا یک کیلوگرم دوغ ناری را داخل یک قابلمه بزرگ بریزید. سپس، قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید.
مرحله دوم
هنگامی که دوغ به جوش آمد، حدود پنج دقیقه صبر کنید. اجازه دهید تا دوغ مدتی بجوشد. پس از این مدت، زیر شعله را خاموش کنید تا دمای دوغ پایین بیاید.
مرحله سوم
هنگامی که دوغ خنک شد، آن را داخل کیسه پارچه ای تمیز بریزید و با نخ محکم سر آن را ببندید. از جایی آویزانش کنید. زیر کیسه حتما یک ظرف قرار دهید؛ زیرا مواد داخل کیسه همراه با میزان زیادی آب است که به مرور از کیسه خارج می گردد. حدود یک ساعت زمان ضروری است تا آب کشک به طور کامل خارج گردد.
مرحله چهارم
یک سینی بزرگ بردارید و یک پارچه تمیز کف آن پهن کنید. کشک بدست آمده را با دست فرم دهید و داخل سینی بچینید. وقتی که سینی پر شد آن را مقابل آفتاب قرار دهید تا نم کشک گرفته گردد.
مرحله پنجم
هر از گاهی کشک ها را زیر و رو کنید تا به صورت یکدست خشک شوند. یک روز بعد کشک خشک شده را داخل یک ظرف دردار بریزید و داخل یخچال نگهداری کنید.
فوت و فن های طرز تهیه کشک خانگی
- در صورتی که به کشک طعم دار علاقه مند هستید، می توانید پس از این که آب کشک کاملا گرفته شد آن را به یک کاسه منتقل کنید. به میزان یک قاشق مرباخوری پودر موسیر و یک قاشق مرباخوری پودر آویشن یا سبزیجات خشک و معطر دیگر به آن اضافه کنید.
- کشک زرد برای درست کردن غذاهای محلی مناسب است. برای تهیه کشک زرد، باید همان میزان ماست را با یک قاشق غذاخوری زردچوبه مخلوط کنید تا رنگ زرد به خودش بگیرد. سپس، روی آن چهار پیمانه آرد الک نموده و مخلوط کنید تا به شکل خمیر گردد. روی خمیر را بپوشانید و سه تا چهار شبانه روز در جای خنک قرار دهید. می توانید کشک ها را شکل قرص های کوچک درآورید و داخل آبکش بگذارید تا هوا از آن عبور کند و به صورت یکدست خشک شوند. کشک زرد به دست آمده را بکوبید و در جای خشک و خنک قرار دهید. از این کشک می توانید برای تهیه غذاهایی چون کله جوش بهره ببرید.
- در صورتی که از ماست معمولی استفاده می کنید، باید ابتدا آن را در محیط آشپزخانه قرار دهید تا ترش شده و مناسب تهیه کشک گردد.
- برای تسریع ترش شدن ماست می توانید یک قاشق فلزی داخل ماست قرار دهید.
- با توجه به خواص کشک، پیشنهاد می کنیم لذت تهیه کشک خانگی را حتما امتحان کنید. بعد از یک بار آزمایش، به خوبی با طرز تهیه کشک خانگی آشنا می شوید و باز هم درست خواهید کرد. چه بهتر که خودتان در خانه یک کشک سالم درست کنید تا این که کشک های شور آماده را بخورید.