بخور نخورهای دوران شیردهی

به گزارش وبلاگ آقای رضایی، خیلی از مادران خیال می نمایند فقط نوع تغذیه شان در دوران بارداری از اهمیت زیادی برخوردار است، در حالی که بیشتر متخصصان تغذیه می گویند اهمیت تغذیه مادر در دوران شیردهی به هیچ وجه کمتر از اهمیت تغذیه در دوران بارداری نیست؛ چراکه ذخایر بدن مادر در دوران بارداری تقریبا به اتمام می رسد و برای بازگشت به شرایط عادی و فراوری شیر

بخور نخورهای دوران شیردهی

بخور نخورهای دوران شیردهی

خیلی از مادران خیال می نمایند فقط نوع تغذیه شان در دوران بارداری از اهمیت زیادی برخوردار است، در حالی که بیشتر متخصصان تغذیه می گویند اهمیت تغذیه مادر در دوران شیردهی به هیچ وجه کمتر از اهمیت تغذیه در دوران بارداری نیست؛ چراکه ذخایر بدن مادر در دوران بارداری تقریبا به اتمام می رسد و برای بازگشت به شرایط عادی و فراوری شیر کافی مجبور است به تغذیه خود توجه بیشتری نشان دهد. در همین زمینه، پای صحبت های دکتر سیدضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه و رژیم درمانی نشسته ایم.

آقای دکتر! در دوران شیردهی، مادران باید از کدام گروه های غذایی بیشتر استفاده نمایند؟

شیردهی، احتیاج مادر را به تمامی گروه ها افزایش می دهد. مادر شیرده احتیاجهای افزوده تری نسبت به سایر دوران های زندگی اش به تمامی گروه های غذایی دارد و مصرف بیشتر آنها توصیه می گردد. به طور مثال، گروه نان و غلات شامل گندم، جو، جودوسر، برنج و فرآورده های غلات است و توصیه می گردد سهمی از انرژی دریافتی از این گروه غذایی (معادل 11 تا 12 واحد) البته از نوع کامل اش دریافت گردد. گروه دوم سبزیجات هستند. این دسته از مواد غذایی چه به صورت برگی، ساقه ای و ریشه ای و یا میوه ای مثل گوجه فرنگی، کدو، بادمجان، خیار و گل کلم، لوبیای سبز، نخودفرنگی و عدس و انواع کلم ها به مقدار 5 تا 7 واحد به صورت خام و پخته در طول برنامه های غذایی روزانه باید میل شوند. یادتان باشد که هر واحد سبزیجات معادل 100 گرم یا یک لیوان به صورت خام و نیم لیوان به صورت پخته است.

نظرتان درباره مقدار مصرف میوه ها، لبنیات، انواع گوشت ها و چربی ها چیست؟

درباره میوه ها باید گفت که بهتر است به مقدار 3 تا 4 واحد یعنی 300 تا 400 گرم از انواع میوه جات فصل به رنگ های مختلف به صورت آب میوه یا خود میوه یا کمپوت های خانگی بدون شکر مورد استفاده قرار گیرد. درباره گروه شیر و لبنیات هم باید بگوییم که اهمیت این گروه نه تنها از بعد ارزش تغذیه ای بسیار چشم گیراست بلکه از منابع بسیار ارزنده ای جهت تامین کلسیم و ویتامین B2 هم محسوب می گردد. از این رو، خانم های شیرده بهتر است روزانه 3 تا 4 واحد از این گروه غذایی میل نمایند. در زمینه مقدار مصرف گروه گوشت ها، حبوبات، دانه ها و مغزها و حتی تخم مرغ هم باید گفت از منابع مناسب پروتئین حیوانی، ویتامین های B12 و B6 و مواد معدنی نظیر فسفر، روی و مخصوصا آهن هستند. از این رو، مقدار سهم روزانه 3 تا 4 واحد (90 تا 120 گرم) گوشت قرمز و سفید یا جایگزین های آنها برای این خانم ها توصیه می گردد. یادتان نرود که هر واحد گوشت معادل 30 گرم گوشت یا یک عدد تخم مرغ، 3/1 لیوان دانه ها و مغزها و نصف لیوان حبوبات پخته محاسبه می گردد. گروه آخر هم چربی ها و روغن ها هستند. اما با توجه به انرژی متراکم شان، به اسم یک گروه مستقل به حساب نمی آیند، چرا که به صورت مریی و نامریی در جیره غذایی افراد وجود دارند و باید در مصرف شان حد اعتدال را رعایت کرد.

خب، اگر بخواهد همه این ها را مصرف کند که دچار اضافه وزن می گردد!

ببینید؛ در دوران شیردهی هم مانند ایام بارداری سازش های متابولیکی خاصی در هضم و جذب مواد غذایی میل شده ایجاد می گردد. از کمترین مقدار انرژی، پروتئین و انواع ویتامین و املاح دریافتی برترین استفاده به عمل می آید ولی کوچک ترین اضافه دریافت انرژی به صورت افزایش مداوم وزن و چاقی به درجات مختلف پدیدار می گردد. از این رو، مادرانی که به سلامت و تناسب اندام خود اهمیت می دهند با توجه به حد میانه شیر فراوری شده (در بیشتر بانوان به مقدار 750 میلی لیتر شیر) نباید در 6 ماهه اول تولد (نسبت به انرژی مورد احتیاج قبل از بارداری) بیش از 340 کیلوکالری و در 6 ماهه دوم نباید بیش از 400 کیلوکالری دریافت نمایند. لذا هرگونه پرخوری و گرایش به هله هوله و تنقلات که متراکم از انرژی و فاقد موادمغذی مکفی هستند نباید به جیره روزانه مادران شیرده افزوده گردد. ضمناً، یکی از عوامل تاثیرگذار بر افزایش وزن مادران شیرده عادت به ناخنک زدن و ریزه خواری و گرایش شدید به مصرف مواد شیرین است که توصیه می گردد تا حد ممکن محدود شوند اما به هیچ اسم رژیم کم کالری گرفتن جایز نیست.

آیا غذایی که یک مادر شیرده می خورد، امکان دارد که فرزندش را هم بیازارد؟

به هر حال، تعدادی از شیرخواران در قبال بعضی از موادغذایی میل شده به وسیله مادرشان دچار دل درد، ناآرامی و کولیت می شوند و یا از استعمال بو و طعم آنها به شیر فراوری شده دچار بی میلی می شوند. البته چنین رخدادهایی به طور دقیق قابل پیش بینی و پیشگیری نیستند اما این مادران با توجه به نوع موادغذایی مصرفی و عکس العمل فرزندشان، شخصا می توانند تصمیم بگیرند که کدام ماده غذایی را حذف نمایند یا از مقدار مصرف شان بکاهند. بعضی از این غذاها عبارت اند از: سیر، پیاز، کلم، شلغم، لوبیای سبز و حبوبات، ریواس و زردآلو که احتمال ایجاد دل دردهای 24 ساعته را برای شیرخوار بالا می برند. ضمناً، مصرف زیاد هندوانه، خربزه، هلو و دیگر میوه های نوبرانه، کامل نرسیده و کال در ایجاد اسهال و دل درد تاثیرگذارند. در بعضی خانواده ها هم مصرف بعضی موادغذایی به وسیله مادر در فرزند شیرخوارشان ایجاد حساسیت و آلرژی می نماید که از جمله آنها می توان به شیر گاو، تخم مرغ، فرآورده های گوشتی، بادام زمینی، فرآورده های سویا اشاره نمود که بهتر است از برنامه غذایی حذف شوند.

چه غذاهایی یاری می نمایند شیر مادر زیاد گردد؟

به طور تجربی تعیین شده مصرف بعضی خوراکی هاافزایش دهنده شیر مادر است ولی دلایل علمی در قبال آنها و عملکردشان در چرخه های زیست- شیمیایی فرایند فراوری شیر ارایه نشده است و جمعی از پژوهشگران بر این باورند که شاید یک عقیده دیرپا و ریشه دار در خصوص مصرف آنها موجب آرامش خیال و اعتماد به نفس بیشتر در مادران می گردد. گسترده ترین و اثرگذارترین این خوراکی ها عبارت اند از: شبدر، بادام، کنجد، شاهدانه، دم نموده رازیانه، شیر، ماست و دوغ، ماءالشعیر، ماهی، کاهو و غلات پرک شده مخصوصا جوی پرک شده که توصیه می گردد به صورت تلفیق شده در کنار هم به مصرف برسند.

منبع:www.salamat.com

منبع: راسخون

به "بخور نخورهای دوران شیردهی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بخور نخورهای دوران شیردهی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید