آیا خوردن برخی مواد غذایی باعث ابتلا به سرطان می گردد؟ خوردن چه غذاهایی ممکن است احتمال ابتلای ما به سرطان را افزایش دهد؟
به گزارش وبلاگ آقای رضایی، تغذیه و رعایت اصول صحیح آن به قدری مهم است که می تواند باعث بروز بیماری های مختلفی گردد. یکی از این بیماری ها سرطان است. اما وقتی گفته می گردد برخی مواد غذایی سرطان زا هستند، در واقع به آن معناست که در کنار عوامل مهم دیگر می توانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند.
وبلاگ آقای رضایی -یکتا فراهانی: هشتم تا پانزدهم بهمن ماه هفته ملی مبارزه با سرطان است. با وجود اینکه تغذیه عامل بسیار مهمی در سلامت افراد است؛ اما تا به حال غذای مشخصی که سرطان زا باشد، شناخته نشده است.
البته بسیاری از مواد افـزودنی و حتی آلوده نماینده هایی که به طور اتفاقی وارد مواد غذایی می شوند، می توانند سرطان زا باشند. به علاوه نوع رژیم غذایی می تواند تقریباً در یک سوم از کل موارد سرطان ها دخالت داشته باشد.
عوامل مهم در بروز سرطان
دکتر احتیاج محمد زاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در خصوص ارتباط تغذیه با ابتلا به بیماری سرطان می گوید: سال های زیادی است که ارتباط بین تغذیه و نوع زندگی افراد همیشه مورد سؤال بوده؛ این سؤال هم در مجامع علمی و هم افراد زیاد دیگری مطرح شده است.
در واقع می توان گفت آنچه مشخص نماینده شانس نهایی ابتلا به سرطان است، ارتباط متقابل بین ژ نتیک و نحوه زندگی افراد است که تغذیه، بخش مهمی از آن را در بر می گیرد.
برای مثال اگر بخواهیم افرادی را در نظر بگیریم که به صورت ژنتیک مستعد سرطان هستند این شانس وجود دارد که با رعایت نکات دقیق و درست از لحاظ تغذیه بتوانند شانس این ابتلا را به صفر برسانند و حتی از بین ببرند.
ارتباط مواد غذایی با سرطانی شدن سلول ها
به گفته این متخصص تغذیه، سرطان را می توان وجود ترکیبات مضری مانند سموم، به جای مانده آفت کش ها و مواد مضری دانست که هنگام سرخ کردن مواد غذایی در روغن با دمای خیلی بالا یا کبابی و ذغالی کردن آن ها وارد بدن می شوند و روی برخی از ژن ها تاثیرات بدی می گذارند و افراد را مستعد آغاز پروژه سرطانی شدن سلول ها می نمایند.
جلوگیری از ورود مواد غذایی مضر
دکتر محمد زاده نخستین گام برای در پیش گرفتن تغذیه سالم را جلوگیری از ورود مواد مضر به بدن می داند. مهم ترین قدم در این روش هم مصرف میوه و سبزیجات تازه از منابع قابل اعتماد است.
به حداقل رساندن مصرف مواد زغالی، کبابی و سرخ کردنی هم موضوع مهم دیگری است که باید به آن توجه گردد. به طور کلی در خصوص گوشت ها باید گفت هرچقدر رنگ گوشت قرمزتر می گردد به هما ن میزان هم احتمال ایجاد سرطان به خاطر وجود آهن افزایش می یابد.
ضمن آنکه هر چقدر هم از سمت آب پز کردن به سمت زغالی کردن گوشت پیش می رویم؛ به همان میزان هم وجود مواد مضر در داخل آن بیشتر می گردد.
اما مصرف گوشت های سفید رنگ مثل گوشت ماهی و مرغ به صورت آب پز و بخار پز در فر احتمال ایجاد مواد مضر را کاهش می دهد.
ارتباط سرطان های دستگاه گوارش با تغذیه
کاهش مصرف مواد غذایی فرآوری شده مانند انواع سوسیس و کالباس نیز به خاطر ترکیبات نیتریدی به عنوان نگه دارنده برای برخورداری از رژیم غذایی سالم و ابتلا به سرطان های مرتبط با دستگاه گوارش بسیار مهم است.
این متخصص تغذیه، منع کامل مصرف این مواد را توصیه نمی کند. اما به حداقل رساندن آن ها را ضروری می داند. چون به این ترتیب می توان علاوه بر لذت بردن از مواد غذایی از سلامت خود نیز محافظت کنیم.
سموم سفید
دکتر محمد زاده مصرف مواد غذایی حاوی شکر و نمک افزوده را نیز مضر می داند. چون در علم تغذیه شکر و نمک به عنوان سموم سفید شناخته می شوند. بنابراین بهتر است برای جلوگیری از ابتلا به بیمارهای سختی مانند سرطان و بعلاوه برخورداری از سلامت بیشتر مصرف آن ها را نیز به حداقل برسانیم.
مصرف مایعات به ویژه آب سالم در طول روز نیز بر اساس احتیاج بدن حتماً باید در نظر گرفته شوند. اما باید مصرف انواع نوشابه یا هر نوع نوشیدنی را که حاوی شکر افزوده است مانند آب میوه های غیر طبیعی به حداقل رساند. توجه داشته باشیم این آب میوه ها به هیچ وجه جایگزین آب تازه یا میوه ها و سبزیجات تازه نخواهند شد.
مصرف مواد غذایی غیر تازه و منجمد
مصرف مواد غذایی منجمد و نحوه انجماد زدایی آن ها با استفاده از مایکروویو هم موضوع مهم دیگری است که حتماً باید به آن توجه گردد. به گفته این متخصص تغذیه، تحقیقات در این زمینه هنوز خیلی محدود است. در واقع مایکروویو اثر شناخته شده خاصی برای ایجاد مواد مضر ندارد.
اما استفاده از ظروف مناسب و مخصوص مایکروویو نکته مهمی است که برای پیشگیری از فراوری مواد مضر و سرطان زا باید به آن توجه داشته باشیم.
به طور کلی می توان گفت سرطان در بدن در ارتباط متقابل با نحوه زندگی و بعلاوه ژن های ماست. بنابراین خود ما تا حدود زیادی می توانیم با در پیش گرفتن زندگی سالم، حفظ وزن نرمال و طبیعی، مصرف مواد غذایی سالم و پرهیز از مواد غذایی ناسالم در طول روز سربازهای داخل بدن را برای مقابله با هر گونه مهاجمی افزایش دهیم و به این ترتیب از بروز بیماری هایی مانند سرطان جلوگیری کنیم.
منبع: همشهری آنلاین