وال مش چیست؟ استفاده از فناوری نوین وال مش در سازه بتنی
به گزارش وبلاگ آقای رضایی، پیگیری مداوم نوآوری ها و پیشرفت ها در صنعت ساختمان بسیار مهم است. همانطور که دانش ما در ساخت و ساز تکامل می یابد، مصالح و تکنیک های ساخت نیز باید برای اطمینان از ایمنی، دوام و بهبود بهره وری پروژه ها پیشرفت نمایند. وال مش به عنوان یک پیشرفت قابل توجه در زمینه مهار لرزه ای دیوارها ظاهر شده است.
در این کامپوزیت، استحکام بالای الیاف شیشه، با خواص دوام و چسبندگی پلاستر سیمانی ترکیب شده و راه حلی مجذوب کننده برای مهار جانبی دیوارهای غیرسازه ای ایجاد نموده است. مزایای فراوانی که وال مش در این زمینه ایجاد نموده، آن را به برترین جایگزین برای سایر روش های سنتی تبدیل نموده است.
فناوری وال مش و نقش آن در ساختمان سازی
وال مش راه حلی نوین برای مهار لرزه ای دیوارهای غیرسازه ای است و از فناوری کامپوزیت سیمانی تسلیح شده با الیاف (FRCM) برگرفته شده است که مبانی تئوریک و ضوابط فنی آن نیز در استاندارد ACI 549 آمده است. در این راه حل، نوارهای مش فایبرگلاس روی دیوار قرار گرفته و یک پلاستر سیمانی یا گچی روی آن اجرا می شود. ترکیب حاصل ،یک کامپوزیت توانمند ایجاد می نماید که دیوار را در برابر نیروهای برون صفحه زلزله مستحکم می نماید.
برای پاسخ به این سوال که وال مش چیست؟ بهتر است ابتدا نحوه عملکرد آن در مهار لرزه ای دیوار را بدانیم. رفتار دیوار در توزیع نیروها و لنگرها به مانند یک دال دوطرفه است. به این معنی که لنگرهای وارد شده به دیوار در دو راستای افقی و قائم توزیع می شوند. مقاومت افقی دیوار در برابر لنگرهای خمشی، ناچیز است و در صورت عدم تقویت دیوار در این راستا، هنگام زلزله آسیب جدی به آن وارد می شود.
بعلاوه در صورتی که طول دیوار نسبت به ارتفاع آن زیاد شود، بخش بیشتر لنگرها در راستای قائم وارد می شود که ممکن است از ظرفیت دیوار بیشتر و موجب تخریب آن شود. با اجرای وال مش روی دیوار، رفتار دیوار به دال یک طرفه تغییرشکل داده و تمام لنگرهای خمشی در راستای قائم توزیع می شود. با این تفاوت که خمش به وسیله کامپوزیت وال مش تحمل می شود نه دیوار. در این شرایط احتیاجی به تقویت دیوار در راستای افقی نیست و محدودیتی در طول و ارتفاع دیوار نداریم.
قبل از وال مش چه روشی مرسوم بوده است؟
فصل چهارم از استاندارد 2800 که ضوابط طراحی اجزای غیرسازه ای را بیان می نماید، بر این نکته تأکید می نماید که دیوارهای داخلی و پیرامونی باید به نحوی مناسب، مانند استفاده از وادارها (وال پست) و غیره، از نظر جانبی به سازه مهار شوند. بنابراین، مهار لرزه ای دیوارهای غیرسازه ای موضوع نوی نبوده و از سالیان پیش نیز در آیین نامه ها مطرح بوده است. راه حل مرسوم و سنتی در این زمینه استفاده از وال پست است.
مهم ترین معایب وال پست چیست؟
اجرای وال پست در ساختمان ها با توجه به اینکه ضوابط فنی و نکات اجرایی زیادی دارد با اشتباهات و معایبی نیز همراه است. اشکالات اجرایی وال پست می تواند تا حد زیادی عملکرد آن را مختل نموده و موجب آسیب در هنگام زلزله شود.
نصب وال پست سخت و زمان بر است و با توجه به مصالح مصرفی آن (فولاد) و مراحل اجرایی متعددی که دارد، هزینه های مختلفی را به پروژه تحمیل می نماید. بعلاوه اجرای وال پست احتیاج به دقت بالایی دارد که رعایت آن سخت است.
حذف وال پست و جایگزین آن با فناوری نوین وال مش
صنعت ساختمان به سرعت در حال پیشرفت بوده و روش های ساخت سنتی در حال جایگزینی با شیوه های خلاقانه و فناوری های نوین هستند. روش های سنتی و تکنولوژی های قدیمی معمولاً احتیاجمند نیروی کار بیشتر، هزینه اجرای بالاتر، زمان اجرای بیشتر و کیفیت نهایی پایین تر هستند.
به همین علت است که صنعت ساختمان به سمت فناوری های نوین حرکت می نماید و روش های سنتی و قدیمی رفته رفته کنار می روند. وال پست نیز به عنوان یک راه حل سنتی از این قاعده مستثنی نیست. امروزه در بسیاری از پروژه های ساختمانی شاهد حذف وال پست و جایگزینی آن با روش های نو هستیم. مزایای فراوان فناوری نوین وال مش باعث شده تا این راه حل به عنوان برترین جایگزین روش های سنتی شناخته شود. بعضی از مزایای وال مش در ادامه آورده شده است:
-
در وال مش به علت سازگاری مناسب پلاستر سیمانی یا گچی با روسازی اجرا شده روی آن، نازک کاری دچار ترک نخواهد شد. در حالی که در سیستم وال پست به علت اختلاف ضریب انبساط حرارتی مصالح دیوار و وادارهای فلزی، با گذشت زمان، نازک کاری دچار ترک خواهد شد.
-
در راه حل وال مش بر خلاف روش وال پست احتیاجی به استفاده از وادارهای قائم، تیرک های افقی و میلگرد بستر نیست و تمام عملیات مربوط به آن ها از جمله ساخت و آماده سازی وادارها، اجرای لایه ضد زنگ، جوشکاری، سوراخ کاری بتن، نصب پلیت در بتن و … حذف می شود.
-
سرعت اجرای وال مش در مقایسه با سایر روش های مرسوم بالاتر است.
-
به علت حذف وادارها، تیرک ها، صفحه های فلزی، میلگرد بستر و … در وال مش، مرحله دیوارچینی با سهولت و سرعت بیشتری انجام می شود.
-
وال مش، در مقایسه با سایر روش های سنتی، موجب کاهش 30 تا 40 درصد هزینه ها می شود.
-
اجرای وال مش بسیار راحت است و یک اکیپ اجرایی نیمه ماهر می تواند وال مش را به راحتی اجرا کند.
حذف وال پست
وال مش بیشتر در چه سازه هایی استفاده می شود؟
مهار اجزای غیرسازه ای چه در سازه های بتنی و چه در سازه های فلزی بسیار مهم است چرا که با وجود تمام کوشش ها برای پایداری سازه اصلی در هنگام زلزله، در صورت عملکرد نامناسب اجزای غیرسازه ای و تخریب آن ها، علاوه بر آسیب های شدید سازه ای به ساختمان ها و خسارات مالی و جانی فراوان، سرویس دهی ساختمان ها را دچار اختلال می نماید.
وال مش در هر دو نوع سازه بتنی و فولادی قابل استفاده است. به طور کلی، نوع سازه محدودیتی در استفاده از وال مش به وجود نمی آورد و وال مش در هر پروژه ای قابل اجراست.
استفاده از وال مش در سازه بتنی
مراحل اجرای وال مش در سازه بتنی به صورت فرایندی در 4 مرحله به ترتیب زیر انجام می گیرد:
-
ابتدا دیوارکشی به صورت متعارف و بدون احتیاج به اجرای وال پست و بدون محدودیت در طول دیوار انجام می شود. جهت عدم مشارکت دیوار در باربری جانبی، استفاده از فوم تراکم پذیر (یونولیت) در محل اتصال دیوار به تیر و ستون ها لازم است.
-
نوارهای استاندارد والمش با عرض از پیش معین شده و فواصل معین شده در نقشه های محاسباتی به صورت قائم روی دیوار نصب می شوند.
-
یک لایه از پلاستر ویژه والمش روی نوارها اجرا می شود. بسته به لایه های بعدی که به عنوان روسازی دیوار قرار است اجرا شوند، می توان از پلاستر بر پایه سیمان یا گچ استفاده نمود.
-
نبشی های منقطع در فواصل معین، با استفاده از چسب اپوکسی والمش روی تیرها نصب می شوند.
اجرای وال مش در اسکلت فولادی نیز مطابق مراحل بالا صورت می گیرد.
وال مش در سازه بتنی
چرا از روش های نوین استفاده کنیم؟
امروزه همگام شدن با پیشرفت فناوری در هر صنعتی ضروریست. وال مش با معرفی یک روش نو در مهار لرزه ای دیوارها، راه حلی نوین ارائه داده که علاوه بر صرفه جویی در هزینه و زمان، کیفیت پروژه را نیز افزایش می دهد. به همین علت است که استفاده از روش های سنتی و مرسوم در حال کاهش است.
با این حال به کارگیری فناوری های نوین احتیاجمند رعایت الزامات فنی و اجرایی مربوط است. شرکت وال مش با رعایت ضوابط فنی آیین نامه های داخلی و بعلاوه با توجه به استانداردهای معتبر بین المللی، آماده ارائه خدمات به کارفرمایان محترم پروژه های ساختمانی است. جهت کسب اطلاعات بیشتر یا دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان ما به وب سایت وال مش مراجعه نمایید.
منبع: همشهری آنلاین