آیا می دانستید فرش بلژیک برترین تابلوفرش در دنیا است؟

به گزارش وبلاگ آقای رضایی، در ایران فرش هایی که به خبرنگاران کوبیده می شوند با نام تابلوفرش شناخته شده و معمولاً ابعاد کوچکی دارند. از طرفی برای بافت تابلوفرش های ایرانی، معمولاً از ابریشم استفاده می گردد که بسیار ظریف و لطیف است. اما جالب است بدانید که فرش بلژیکی در گذشته تنها برای پوشش خبرنگاران استفاده می شده و دلیل آن نیز ظرافت بسیار بالای این فرش، لطافت الیافی است که در بافت آن استفاده می گردد. در این مقاله به آنالیز تاریخچه فرش بلژیک در قرون مختلف پرداخته و از تفاوت فرش بلژیک در کشورهای خارجی و فرش بلژیکی در ایران خواهیم گفت.

آیا می دانستید فرش بلژیک برترین تابلوفرش در دنیا است؟

تاریخچه فرش بلژیک

برای کسانی که نام فرش را می شنوند، شاید فرش بلژیک اولین نامی نباشد که به فکر خطور می نماید. اما برای کلکسیونرها و متخصصان قالی، فرش بلژیکی به دلیل طرح های بسیار دقیق و نزدیک به واقعیت در واقع در دسته برترین فرش ها واقع شده است. این هنر در بلژیک تاریخی طولانی و درخشان دارد و هر روز نیز بر محبوبیت آن افزوده می گردد.

فرش بلژیکی در قرون وسطی

در آغاز قرون وسطی، بلژیک به یک مرکز پُررونق تجارت صنایع دستی تبدیل شد. بلژیک نزد کشورهای خارجی به عنوان سرزمینی مناسب برای کشاورزی و پرورش حیوانات به ویژه گوسفند شناخته می شد و به همین خاطر نیز پشم مرغوبی داشت.

  • پشم گوسفند در دوران قرون وسطی بیشتر برای بافت لباس و گلدوزی استفاده می شد. در این دوره، نساجی در خانقاه و به وسیله زنان خانه انجام می شد اما هنوز هنر فرشبافی وارد خانه ها نشده بود.
  • در طول قرن سیزدهم بود که شهرستان فلاندر به عنوان مرکزی پیشرو در فراوری صنایع دستی ظاهر شد و بافندگان آغاز به بافت وبلاگ آقای رضاییپوش هایی کردند که به نام فرش بلژیکی معروفیت پیدا کرد.
  • در اواسط قرن پانزدهم بود که فرشبافی در بلژیک به یک صنعت مهم تبدیل شد و به وسیله پادشاهی و اشراف در سراسر اروپا به رسمیت شناخته شد.

طرح های فرش بلژیکی در قرون وسطی

طرح فرش بلژیک در آن موقع بیشتر از کتاب مقدس، اساطیر، نبردها و بچه ها در حال بازی الهام گرفته می شد. این فرش ها باعث شدند بازار تجارت بلژیک رونق پیدا کند و به این ترتیب بلژیک در اوایل قرن شانزدهم به مرکزی پیشرو در تهیه فرش های وبلاگ آقای رضاییپوش و تزئینی تبدیل شد.

طرح های فرش بلژیکی در قرن نوزدهم

فراوری فرش های گره دار و پرزدار دستباف از اواسط قرن نوزدهم در بلژیک آغاز شد و تا امروز نیز ادامه دارد. در شهر قدیمی تورنای، کارخانه فرش سلطنتی در قرن نوزدهم فرش های دستباف را در مقیاس محدود فراوری می کرد. در این دوران فرش ماشینی نیز به عنوان یک صنعت مهم برای صادرات به سراسر دنیا مورد توجه قرار گرفته بود.

نکته: فرش بلژیک هنوز هم در شهرهای مهمی مانند بروکسل، سنت نیکولا، بروژ، ورویه و اودنارد بافته می شوند.

فرش بلژیک در دوره رنسانس

برخلاف نمونه فرش های ایرانی که معمولاً به عنوان پوشش کف مورد استفاده قرار می گیرند، بیشتر فرش های بلژیکی و فرش های فراوری شده در دیگر کشورهای اروپایی، تبدیل به تابلوهایی می شدند که وبلاگ آقای رضایی را تزئین می کردند یا به عنوان روکش مبلمان از آن ها استفاده می شد.

  • یکی دیگر از کاربردهای فرشبافی در اروپا، استفاده از آن به عنوان عایق در فصول سرد سال بود. اما بیشتر خانواده ها از فرش به عنوان یک قطعه زیبای نمایشی برای تزئین وبلاگ آقای رضاییها استفاده می کردند.
  • فرش بلژیک در آغاز دوره رنسانس در دهه 1400 با افزایش تقاضا برای تزئین وبلاگ آقای رضاییهای بزرگ و مجلل، رونق پیدا کرد و فراوری آن افزایش یافت. بافندگان فرش بلژیکی ابتدا از کتان استفاده می کردند اما بعداً پشم انگلیسی را به مواد اولیه مصرفی اضافه کردند. به این ترتیب دوام فرش بلژیک افزایش پیدا کرد.
  • مانند بسیاری از فرش های اروپایی، فرش بلژیک نیز به دلیل استفاده از مضامینی که بافندگان از آن استفاده می نمایند، به راحتی قابل شناسایی است.
  • در فرش بلژیک اغلب از مذهب، شکار و برداشت محصول، اساطیر و شخصیت های تاریخی و کهن الهام گرفته می گردد.
  • اساساً قالی هایی که از بلژیک منشاء گرفته اند در واقع نسخه هایی بافته شده از نقاشی و تصاویری هستند که زندگی روزمره افراد را به تصویر می کشند و از آن ها به عنوان یک هنر وبلاگ آقای رضاییی یاد می گردد.
  • به دلیل ظرافت و طرح های بی بدیل به کار رفته در فرشبافی بلژیک، کمتر کسی از آن برای پوشش کف استفاده می نماید و در نتیجه برترین انتخاب برای فرش بلژیکی استفاده از آن برای تزئین وبلاگ آقای رضایی است.
  • امروزه فرش های بلژیکی به طور پیوسته در بین طراحان و افراد مختلف در سراسر دنیا محبوبیت پیدا می نمایند. دلیل این امر دوام بالا و البته زیبایی فرش بلژیک است که در همان سطح هنری آثار نقاشان بزرگ رنسانس مانند رافائل و برنارت ون اورلی دیده می گردد.
  • فرش بلژیک آن چنان ظریف بافته می گردد که بیشتر مردم تصور می نمایند چاپ شده است!

فرش بلژیک در ایران

فرش ماشینی بلژیکی که به آن فرش شنل نیز گفته می گردد، به عنوان یکی از فرش های مدرن در ایران شناخته می گردد.

الیاف فرش ماشینی بلژیکی

الیاف فرش بلژیکی که در ایران بافته می گردد از جنس پلی استر، پلی پروپیلن، پشم و اکریلیک است. بنابراین بیشتر الیاف به کار رفته در فرش بلژیکی، از الیاف مصنوعی هستند. در فرشبافی فرش بلژیکی، الیاف اکریلیک به دلیل ویژگی های خاصی که دارد، یکی از پُرکاربردترین الیافی است که استفاده می گردد.

با توجه به نرم و لطیف بودن و وزن کم فرش شنل یا فرش بلژیک، امکان سُر خوردن افزایش پیدا می نماید و به همین خاطر نیز در پشت این نوع فرش ها از یک پوشش لاتکس استفاده می گردد تا منجر به چسبیدن فرش به سطح شده و از سُر خوردن جلوگیری کند. در واقع می توان گفت که این لایه لاتکس مانند ترمز یا استوپِر برای فرش عمل خواهد نمود.

همان طور که اشاره کردیم فرش بلژیک بسیار سبک، ظریف و نازک است و پرزهای لطیفی دارد، بنابراین معمولاً پیشنهاد می گردد که برای راه رفتن روی آن، حتماً از روفرشی بهره ببرید تا به پرزها آسیب وارد نگردد.

برای تماشا آگهی های فرش در وبلاگ آقای رضایی کلیک کنید

مزایا و معایب فرش بلژیکی

  • الیاف ظریف و نازک: الیاف استفاده شده در بافت فرش بلژیک بسیار ظریف و نازک هستند و به همین خاطر نیز طول عمر این نوع فرش در مقایسه با انواع دیگر فرش ها پایین تر است و ممکن است به مرور زمان حالت و فرم اولیه خود را نیز از دست دهد. شاید این موارد جزو معایب فرش بلژیکی باشد اما این فرش های زیبا مزایایی نیز دارند.
  • قیمت مناسب: با توجه به اینکه در بافت فرش بلژیک از الیاف ظریف تر و همین طور از الیاف مصنوعی استفاده می گردد، بنابراین قیمت فرش بلژیکی در مقایسه با فرش های ایرانی پایین تر است. همین امر باعث شده تا این نوع فرش متقاضیان زیادی در بازار فرشبافی داشته باشد.
  • نوع نخ به کاررفته: در بافت فرش بلژیکی یا شنل، از دو نوع نخ به نام های نخ پلی استر و نخ شنل استفاده می گردد. نخ پلی استر به عنوان نخ خاب و نخ شنل نیز به عنوان نخ کف در بافت فرش بلژیک استفاده می گردد. استفاده از این نوع نخ ها در فرشبافی فرش بلژیک، باعث می گردد که این نوع فرش پُرزدهی نداشته باشد که می تواند یکی از مزایای فرش بلژیکی باشد.
  • ضدحساسیت بودن نخ ها: از طرفی الیاف به کار رفته در بافت فرش بلژیکی حساسیت زا نبوده و در نتیجه نگرانی از این بابت نخواهید داشت. چون بعضی از افراد به الیاف مصنوعی مانند پلی استر و اکریلیک حساسیت دارند و ممکن است برای بچه های که روی فرش بازی می نمایند، مسائل پوستی پیش آید. اما نوع الیاف و کیفیت آن ها تضمین نماینده عدم بروز حساسیت در فرش های بلژیکی یا فرش های شنل است.
  • نرمی و لطافت: همان طور که اشاره کردیم الیافی که برای بافت فرش بلژیکی یا فرش شنل استفاده می شوند، بسیار ظریف هستند و همین امر باعث شده تا این نوع فرش بافتی منسجم داشته باشد. نرمی، لطافت، ظرافت و بافت منسجم همگی جزو عواملی هستند که فرش بلژیکی را به یک فرش ضدلک و ضدچروک تبدیل می نمایند.
  • شست شوی آسان: جالب است بدانید که این نوع فرش علاوه بر شست وشوی آسان، در برابر نور خوشید و حرارت مستقیم نیز مقاومت بسیار بالایی دارد.

حرف آخر درباره فرش بلژیک

فرش بلژیکی به عنوان یکی از نمونه های فاخر فرش در اروپا شناخته می گردد. به گونه ای که در گذشته و امروز برای تزئین وبلاگ آقای رضایی از آن استفاده شده و کمتر کاربرد پوشش کف را دارد. دلیل آن نیز ظرافت بسیار بالای نخ های به کار رفته در بافت فرش بلژیک است.

فرشبافی در بلژیک قدمتی دیرینه دارد و نمونه های عالی آن در موزه ها نگهداری می گردد.

***

آگهی های فرش را در وبلاگ آقای رضایی ببینید
منبع: بلاگ دیوار

به "آیا می دانستید فرش بلژیک برترین تابلوفرش در دنیا است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا می دانستید فرش بلژیک برترین تابلوفرش در دنیا است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید